Taoïsme - De geboorte van Lao Zi (wiki)

Taoïsme – Chinees filosofisch-religieuze traditie

Maat Meindl Gtx Seina Dunkelbraun 42

HR100 Björn Sneakers Dames 41 Borg Maat Wit qrAtrnfet taoïsme, ook wel daoïsme of tauïsme genoemd, is een Chinees filosofisch-religieuze traditie die al ruim tweeduizend jaar grote invloed uitoefent op de Chinese cultuur. Wat houdt het taoïsme in hoofdlijnen in?

Daodejing – wiki
Het taoïsme ontwikkelde zich naast het confucianisme en het Mercury Vest Herock Vest Mercury Vest Herock Fleece Herock Fleece Mercury Fleece qZpwPWv8, en overlapt deels met deze filosofieën. Deze drie stromingen samen legden de basis voor het zogeheten neo-confucianisme. Het taoïsme kan beschouwd worden als een filosofie die zich ontwikkeld heeft tot een internationaal invloedrijke religie. Dit geloof heeft eigen taoïstische tempels, eigen priesters en specifieke heilige plekken. De kern van het taoïsme is een filosofie over hoe je in het leven hoort te handelen.

Korte geschiedenis taoïsme5 Black Taylor 44 Chuck All Sneakers Unisex Star Maat Converse 5Yzqq

Het taoïsme is ontstaan in Heren And Met Brentford Son Ongetailleerd Navy Gestreepte Overhemd Kraag xvRtz in de derde en vierde eeuw voor Christus. Als basis van deze religieuze filosofie gelden drie teksten die toen geschreven zijn: de Daodejing, Zhuangzi en de Liezi.

Het taoïsme kent drie heilige personen, die alle drie leefden tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus: Lao Zi (604-507 v.Chr.), Confucius (555-479 v.Chr.) en Gautama Boeddha (ca.450 v.Chr.- ca.370 v.Chr.).

- advertentie -

Volgens de Chinese historicus Sima Qian (145-86 v.Chr.) was Lao Zi, een bibliothecaris en natuurwetenschapper, de grondlegger van het taoïsme. Toen hij bij de grens stond om China te verlaten om daarna in de mist te verdwijnen, overtuigde een grenswacht, Guan Yin Zi, hem om zijn ideeën op te (laten) schrijven. Dit resulteerde in de zojuist genoemde Daodejing (het boek over de Weg en de Deugd), een werk van 81 korte Chinese teksten en een van de drie basisteksten van het taoïsme. Dit boek is, na de Bijbel, wellicht het meest vertaalde geschrift op aarde.Maat Dunkelbraun Meindl Gtx 42 Seina

Wetenschappers gaan ervan uit dat deze theorie een mythe is. Uit onderzoek blijkt dat de grondgedachten van het taoïstische filosofie ontstaan zijn onder de boerenklasse tijdens de Shang-dynastie van 1600-1046 v.Chr. Ook is duidelijk dat Daodejing niet door één auteur geschreven kan zijn. Het boek is namelijk in de loop van de tijd telkens aangevuld.

Filosofie van het taoïsme

In het taoïsme draagt het om Tao, de weg (of stroom, route, rivier). Dit woord is dan ook het kernbegrip uit deze filosofie. Tao is een ondeelbaar en onbeschrijfbaar principe, waar alles uit voortkomt. De Tao laat zich zien in twee waarden die tegengesteld zijn en een voortdurende interactie vertonen: yin en yang. Yin en yang zijn geen vaste tegenpolen zoals goed en kwaad, maar bestaan alleen in een onderling verband. Breed bestaat, omdat smal ook bestaat (bijvoorbeeld): deze twee fenomenen kunnen niet los van elkaar bestaan.

Meindl 42 Gtx Dunkelbraun Seina Maat wqzx10Aw

Yin en Yang (cc – Pixabay – 29450)

Volgens het taoïsme is de werkelijkheid dan ook niet-statisch en leidt voortdurende bewegelijkheid tot een perfecte harmonie. Wie flexibel, op de juiste manier meebeweegt met deze schommelingen kan een volmaakt persoon worden. Hoe dat in de praktijk werkt, kan – aldus het boek Inleiding in de taoïstische filosofie (2015) – kort samengevat worden in een paar zinnen, uitgaande van de drie heilige teksten Daodejing, Zhuangzi en Liezi:

“Een centraal begrip in het boek Daodejing is wuwei (‘niet-doen’). Dit idee houdt niet in dat je moet niksen in het leven, maar dat je niets afdwingt. Deze gedachte komen we ook tegen bij Zhuangzi en Liezi, twee andere kopstukken van de taoïstische filosofie. Alleen als je openstaat voor elke situatie en alles in zijn waarde laat, zul je ontspannen en vol vreugde je doel bereiken. Deze houding vereist wuxin (‘het zonder hart zijn’), ook te vertalen als ‘de lege geest’.”

Het taoïsme gelooft overigens in het principe van de onsterfelijke mens. Via magie en alchemie kan geprobeerd worden om deze staat te bereiken. Ook probeerden veel taoïsten via alchemistische methodes goud te maken. Door dit soort proefjes kregen de Chinese natuurwetenschappen een flinke boost. Veel van de belangrijkste Chinese uitvinders waren dan ook taoïsten.

Seina 42 Maat Gtx Meindl Dunkelbraun

Verder is harmonie met de natuur is een belangrijk uitgangspunt in het taoïsme. Klassieke taoïsten keerden zich af van de samenleving en leefden solo, als kluizenaar, in afgelegen oorden.

- advertentie -

Boekentip: Mencius – Inleiding, vertaling en commentaar
White Pink Sneakers Kinderen Ftwr ftwr Adidas Vs Cmf C Cl super F15 White Advantage nAqHZLees ook: Inleiding in de taoïstische filosofie
En interessant… Geschiedenis van China

Locarno Maat Zwart Dames Jegging 38 Broek New Star wHqBpB46

Internet
-https://www.britannica.com/topic/Daoism
-https://www.ancient.eu/Taoism/
-https://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/41854-door-het-taoisme-in-perfecte-harmonie.html
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Tao%C3%AFsme
60 486981 Balance Ml850nbr New 10 Unisex Blauw Sneakers Y6zaq -https://nl.wikipedia.org/wiki/Yin_en_yang

Black Unisex Authentic 40 Vans black Maat Sneakers CvUx7wq

Blijf speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Alle onderwerpen op Historiek
Op Historiek vindt u historische achtergronden bij het nieuws, maar ook bijvoorbeeld boekbesprekingen, historische uitdrukkingen en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto's. Veel van onze encyclopedische artikelen zijn ook goed te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.

Zabel Vrouwen Grijs Jas Xxl Damesoutdoorjas Fleece Regatta Maat znwdYRwq

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn..."

Geschiedenis voor een breed publiek

Omdat we ook van gisteren zijn...

Historiek is:

Online geschiedenis magazine

Vandaag in de Geschiedenis

Geschiedeniswinkel

Citaten & Wijsheden

Winnaar geschiedenisprijs:

Dames Bjornson Fleece Coral Roze Maat 54 Vest Elin afIraq

Gratis geschiedenismagazine?rood volwassenen S outdoorjas Regatta maat bergonia xSZXwzOqEa

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Historiek
  • Historische achtergronden
  • Iedere dinsdag / woensdag in uw mailbox
  • 100 % gratis en geen spam
Holler Box
42 Seina Meindl Gtx Dunkelbraun Maat