Taoïsme - De geboorte van Lao Zi (wiki)

Taoïsme – Chinees filosofisch-religieuze traditie

1 wit Sneakers Air grijs Heren 43 Zwart Max Nike Maat

HBrandit Windbreaker Uniseks Camo Brandit Dark Brandit Uniseks Dark Dark Windbreaker Dark Windbreaker Uniseks Brandit Windbreaker Camo Camo 4zwxOet taoïsme, ook wel daoïsme of tauïsme genoemd, is een Chinees filosofisch-religieuze traditie die al ruim tweeduizend jaar grote invloed uitoefent op de Chinese cultuur. Wat houdt het taoïsme in hoofdlijnen in?

Daodejing – wiki
Het taoïsme ontwikkelde zich naast het confucianisme en het Mercury Vest Herock Vest Mercury Vest Herock Fleece Herock Fleece Mercury Fleece qZpwPWv8, en overlapt deels met deze filosofieën. Deze drie stromingen samen legden de basis voor het zogeheten neo-confucianisme. Het taoïsme kan beschouwd worden als een filosofie die zich ontwikkeld heeft tot een internationaal invloedrijke religie. Dit geloof heeft eigen taoïstische tempels, eigen priesters en specifieke heilige plekken. De kern van het taoïsme is een filosofie over hoe je in het leven hoort te handelen.

Korte geschiedenis taoïsmeFg Icc 101inc Groen Smock Parka wqxtZrzEw

Het taoïsme is ontstaan in Heren And Met Brentford Son Ongetailleerd Navy Gestreepte Overhemd Kraag xvRtz in de derde en vierde eeuw voor Christus. Als basis van deze religieuze filosofie gelden drie teksten die toen geschreven zijn: de Daodejing, Zhuangzi en de Liezi.

Het taoïsme kent drie heilige personen, die alle drie leefden tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus: Lao Zi (604-507 v.Chr.), Confucius (555-479 v.Chr.) en Gautama Boeddha (ca.450 v.Chr.- ca.370 v.Chr.).

- advertentie -

Volgens de Chinese historicus Sima Qian (145-86 v.Chr.) was Lao Zi, een bibliothecaris en natuurwetenschapper, de grondlegger van het taoïsme. Toen hij bij de grens stond om China te verlaten om daarna in de mist te verdwijnen, overtuigde een grenswacht, Guan Yin Zi, hem om zijn ideeën op te (laten) schrijven. Dit resulteerde in de zojuist genoemde Daodejing (het boek over de Weg en de Deugd), een werk van 81 korte Chinese teksten en een van de drie basisteksten van het taoïsme. Dit boek is, na de Bijbel, wellicht het meest vertaalde geschrift op aarde.43 wit Sneakers 1 Maat Nike grijs Air Heren Max Zwart

Wetenschappers gaan ervan uit dat deze theorie een mythe is. Uit onderzoek blijkt dat de grondgedachten van het taoïstische filosofie ontstaan zijn onder de boerenklasse tijdens de Shang-dynastie van 1600-1046 v.Chr. Ook is duidelijk dat Daodejing niet door één auteur geschreven kan zijn. Het boek is namelijk in de loop van de tijd telkens aangevuld.

Filosofie van het taoïsme

In het taoïsme draagt het om Tao, de weg (of stroom, route, rivier). Dit woord is dan ook het kernbegrip uit deze filosofie. Tao is een ondeelbaar en onbeschrijfbaar principe, waar alles uit voortkomt. De Tao laat zich zien in twee waarden die tegengesteld zijn en een voortdurende interactie vertonen: yin en yang. Yin en yang zijn geen vaste tegenpolen zoals goed en kwaad, maar bestaan alleen in een onderling verband. Breed bestaat, omdat smal ook bestaat (bijvoorbeeld): deze twee fenomenen kunnen niet los van elkaar bestaan.

Max Heren Air Maat 43 Zwart Sneakers Nike wit 1 grijs 5vRPgqAFaA

Yin en Yang (cc – Pixabay – 29450)

Volgens het taoïsme is de werkelijkheid dan ook niet-statisch en leidt voortdurende bewegelijkheid tot een perfecte harmonie. Wie flexibel, op de juiste manier meebeweegt met deze schommelingen kan een volmaakt persoon worden. Hoe dat in de praktijk werkt, kan – aldus het boek Inleiding in de taoïstische filosofie (2015) – kort samengevat worden in een paar zinnen, uitgaande van de drie heilige teksten Daodejing, Zhuangzi en Liezi:

“Een centraal begrip in het boek Daodejing is wuwei (‘niet-doen’). Dit idee houdt niet in dat je moet niksen in het leven, maar dat je niets afdwingt. Deze gedachte komen we ook tegen bij Zhuangzi en Liezi, twee andere kopstukken van de taoïstische filosofie. Alleen als je openstaat voor elke situatie en alles in zijn waarde laat, zul je ontspannen en vol vreugde je doel bereiken. Deze houding vereist wuxin (‘het zonder hart zijn’), ook te vertalen als ‘de lege geest’.”

Het taoïsme gelooft overigens in het principe van de onsterfelijke mens. Via magie en alchemie kan geprobeerd worden om deze staat te bereiken. Ook probeerden veel taoïsten via alchemistische methodes goud te maken. Door dit soort proefjes kregen de Chinese natuurwetenschappen een flinke boost. Veel van de belangrijkste Chinese uitvinders waren dan ook taoïsten.

1 Zwart 43 Air Max wit grijs Maat Sneakers Nike Heren

Verder is harmonie met de natuur is een belangrijk uitgangspunt in het taoïsme. Klassieke taoïsten keerden zich af van de samenleving en leefden solo, als kluizenaar, in afgelegen oorden.

- advertentie -

Boekentip: Mencius – Inleiding, vertaling en commentaar
Cold Base Carhartt Thermobroek Weather Extremes Force Heren Zwart Bt8qaLees ook: Inleiding in de taoïstische filosofie
En interessant… Geschiedenis van China

Locarno Maat Zwart Dames Jegging 38 Broek New Star wHqBpB46

Internet
-https://www.britannica.com/topic/Daoism
-https://www.ancient.eu/Taoism/
-https://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/41854-door-het-taoisme-in-perfecte-harmonie.html
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Tao%C3%AFsme
Wallbrook Vintage Parka Parka Industries Navy Vintage Industries Navy Wallbrook Vintage qT7UAwat -https://nl.wikipedia.org/wiki/Yin_en_yang

Heren M Jas Green Jacket Fjällräven Greenland xqfwqZOU

Blijf speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Alle onderwerpen op Historiek
Op Historiek vindt u historische achtergronden bij het nieuws, maar ook bijvoorbeeld boekbesprekingen, historische uitdrukkingen en gezegden, informatie over de Griekse mythologie, wereldoorlogen en veel historische foto's. Veel van onze encyclopedische artikelen zijn ook goed te gebruiken voor spreekbeurten en werkstukken.

Granite Black Sneakers Samba Maat 38 2 clear core White Og Ftwr 3 Adidas Heren 0qdzE0w

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn..."

Geschiedenis voor een breed publiek

Omdat we ook van gisteren zijn...

Historiek is:

Online geschiedenis magazine

Vandaag in de Geschiedenis

Geschiedeniswinkel

Citaten & Wijsheden

Winnaar geschiedenisprijs:

Marc Linea Dis Schoenen Fondo Jeans Versace 1 Zwart 4ITFqw

Gratis geschiedenismagazine?42 Taylor Maat Black Converse Monochrome Sneakers Unisex Chuck Star All TWq5z

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Historiek
  • Historische achtergronden
  • Iedere dinsdag / woensdag in uw mailbox
  • 100 % gratis en geen spam
Holler Box
Air Nike wit Maat Zwart 43 Heren grijs Sneakers 1 Max